A kávé színei

A kávé lenyűgöző színélmény. A frissen főzött csésze intenzív tónusú, mély fekete és sötétbarna keveréke. Ezt a gazdag és csábító árnyalatot a kávébabokat átalakító pörkölési folyamat révén érik el.

A kávé azonban nem korlátozódik egyetlen árnyalatra, hanem árnyalatok végtelen skáláját kínálja. Ha forró vagy hideg tejet adunk hozzá, a kávé a lenyűgöző színek világává változik: a finom világosbarnától a jó eszpresszó finom világosbarnáján át a finom kapucsínó meleg bézs színéig. Minden árnyalat egy történetet mesél el, és az öröm pillanatát, valamint a megújuló energia ígéretét jelképezi. Adja át magát a kávé színeinek varázsának, és fedezze fel velünk még ma ennek a csodálatos italnak minden színét!

Amikor a kávé piros

Mint minden gyümölcs, a kávészem is a saját tempójában növekszik, és a növényen érve zöldből pirosra változik. Az éréshez szükséges idő természetesen a talaj, az éghajlat és a kávéfajták szerint változik.

Az Arabica és a Robusta kávéfajták fürtjei érésük időzítésében és alakjában különböznek egymástól: lehetnek oválisak vagy kerekebbek, és körülbelül 6-10 hónapig tart, amíg elérik a teljes érettséget.

Gyakran előfordul, hogy egy növényen nem minden fürt egyszerre érik be, ezért a szüret előtt többször is ellenőrizni kell az érettségi fokot. Általában akkor tekinthető érettnek a fürt, ha sötétvörös színűvé válik. Ebben a szakaszban a gyümölcsök képesek koncentrálódni és megtartani minden értékes aromájukat és ízanyagukat, hogy a kávé feldolgozása során értékelhetővé váljanak.

A kávé színei: zöld

A zöld kávé, más néven nyers kávé, nevét a kávébabok természetes színének köszönheti. A betakarítás után feldolgozzák és megszárítják őket, így megmarad a jellegzetes kékes-zöld és élénksárga színárnyalatuk.

A zöld kávé, amely a pörkölési folyamat eredményeként nyeri el jellegzetes barna színét, kiváló érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezik, és hónapokig, néha a következő szüretig megőrzi minden értékes tápértékét.

A kávé színei: sötétbarna és a gesztenyebarna

A kávét általában “feketének és forrónak” nevezik, de színe inkább a sötétbarna és a gesztenyebarna árnyalataiba hajlik. Az előbbi az a szín, amelyet a kávébabok a pörkölés során vesznek fel: itt a kávét 190°C és 230°C közötti hőmérsékletre hevítik, attól függően, hogy mennyire forrón akarják pörkölni a kávét.

A kávé színei: a kávé fehérje

A fehér a kávénövény virágának jellegzetes színe. Ezt a virágszirmok alkotják, amelyek jellemzően fehér színűek, szépségükkel tűnnek ki, és a tetejükön öt csúcsos sziromlevélre tagolódnak – a robusta fajtának akár hét, körülbelül 30 mm hosszú szirma is lehet, míg az arabica fajtáé körülbelül 18 mm hosszú.

A virágszerkezetet a kehely, az öt porzó és a porzó zárja le. A kávé virágzása egy meglehetősen rövid ideig tartó folyamat, amely olyan megkülönböztetett fázisokra oszlik, mint a virágzás előtti, a fő virágzás és a virágzás utáni szakaszok. Ez a trópusi és szubtrópusi régiókra jellemző növény általában röviddel a szezon első esőzései után, közvetlenül a száraz időszak után virágzik. Egy kifejlett növény 3000-7000 virágot hozhat. Ezek egy része később drupénnyé alakul, amely az általunk annyira kedvelt apró magokat tartalmazza. Mindenhez kell egy virág!