A legfontosabb tudnivalók a filterkávéról

A filterkávé a legrégebbi és legegyszerűbb kávéfőzési módszerek közé tartozik.

A módszer eredete a 20. század elejére vezethető vissza, amikor Németországban a megjelentek a papírfilterek. Általában Melitta Bentznek tulajdonítják a papírfilterek feltalálását, ő szabadalmaztatta az ötletet a forgalmazás megkezdéséhez.

A világ kávéfogyasztásának mintegy 80%-át képviselve a filteres kávé még mindig a világon a legszélesebb körben használt, ismert és fogyasztott kávék közé tartozik.

Kis hazánkban is számos helyen találkozhattok vele, Észak-Európában egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, az Egyesült Államokban pedig olyannyira standard, hogy az amerikai életmód egyik védjegyévé vált. A filterkávét általában főzött, hosszú vagy amerikai kávénak nevezik. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne keverjük össze az “Americanoval”!

Az “Americano” kávé teljesen különbözik a filterkávétól az “összetevők” (kávéválaszték és pörkölés) és a főzési mód tekintetében. Valójában nem más, mint egy forró vízzel hígított eszpresszó, amelyet Olaszországban azért hoztak létre, hogy kielégítsék a külföldiek vágyát, amikor a szeretett XL csésze kávéjukat isszák.

A filterkávét perkoláció útján nyerik gravitációs szűréssel.

A rendszer azon az elven alapul, hogy a forró vizet lassan csepegtetik egy papírszűrőbe helyezett őrölt kávérétegen keresztül. Ahogy a víz átszivárog a kávézaccon, a víz feloldja a vízben oldódó anyagokat, és magába szívja azokat a főzetbe.

Bár az olasz kultúrában még korántsem honosodott meg, az olaszok egyre inkább kezdik megkedvelni a filterkávét, sőt a Bristot palettáján is találtok filter kávét, amelyet szívből ajánlunk azoknak, akik otthonukban is szívesen hódolnak a kávé fogyasztás ezen fajtájának.

A szakavatott kávézókban a filterkávé elkészítésének eljárása olyan pontos és a kutatás olyan fejlett, hogy komplett rendszereket lehet megfigyelni, mint például a bypass, amely tiszta vizet kever a kávéba a főzés kiegyensúlyozására. Bemutatják továbbá a válogatott papírszűrőket, az esőztető rendszert, amely megakadályozza, hogy egyszerre túl sok víz folyjon a kávéba, és így tovább.

Ezért a filterkávé egy olyan ital, amelyet fel kell fedezni! Gyakorlatilag az olasz kávé minden élvezete megtalálható egy csésze filter kávéban, csak könnyedebb ízzel!

Bristot L Americano őrölt kávé

Hogyan főzhetünk otthon filter kávét?

1.Erre alkalmas géppel

Ez a legegyszerűbb módja, ahogyan filterkávét fogyaszthatunk otthonunkban. Érdemes tisztított, szűrt vízzel főzni a filterkávét a tökéletes ízélmény érdekében.

2.Chemex főző segítségével

Ez a különleges kávéfőző kifejezetten filterkávé készítéshez készült és első sorban azoknak ajánljuk a használatát, akik szeretik rituálisan fogyasztani a kávéjukat, kellő előkészülettel maximális élvezettel. Egy következő cikkben kifejtjük részletesen a Chemex főzőhöz tartozó tippjeinket is!

3.Csészében papírszűrővel

Ez is tökéletes módja a filterkávé főzésének, amennyiben rendelkezünk erre alkalmas papírszűrővel. A víz hőmérsékletére, a kávé adagolására különösen figyelni kell ennél a módszernél is. Illetve érdemes türelemmel lennünk, hiszen a kávénak még így is meg kell főnie.

Ha meghoztuk a kedved a filterkávéhoz, tegyél egy próbát Bristot L’Americano őrölt kávéval!