Chemex főző használata

A Chemex sokak szerint a legszebb kávéfőzési módszer!

A Chemexet Dr. Peter Schlumbohm találta fel az 1940-es évek elején, amikor valami olyat akart, ami élvezhető kávét főz, de ugyanakkor szép is. Ehhez a feladathoz kiváló háttérrel rendelkezett, mivel vegyész volt, így megértette az extrakció mögött álló tényezőket. Véleményem szerint mind szépségben, mind ízben telitalálatot ért el. Ami a Chemexet a kinézet mellett egyedivé teszi, az a dupla kötésű papírszűrő, amely nagy hatással van a csésze ízárnyalataira. A dupla szűrőpapír kiszűri a kávéban lévő zsírok és rostok nagy részét. A zsírok és rostok azok, amelyek a kávé testes ízét és egyfajta szirupos szájízét adják.

Nézzük, hogyan is kell használni:

Forralj vizet! A kávéfőzéshez olyan vizet használj, amely a lehető legközelebb van a 93 °C-hoz, vagy használj vízforralót!

Melegítsd elő a Chemexet és a szűrőt!
Hajtsd ki a Chemex papírszűrőjét úgy, hogy kúp alakú legyen. Helyezz a Chemex felső részébe. Önts egy kevés forró vizet a szűrőre, hogy az teljesen átázzon! Óvatosan öntsd ki és dobd ki az áztatófolyadékot!
Ez segít tömítést létrehozni a Chemex edényhez képest, megszabadulhat a szűrő papírízétől, és előmelegíti az edényt, így nem lesz a végén hideg a kávé.

Mérd ki a kávét, kb 6 evőkanál őrölt kávét 8 csésze Chemex kávéhoz! Mindig közepesen durva őrleményt használj! Helyezd az őrleményt az előre megnedvesített szűrőbe, amelynek még a Chemex tetején kell lennie. Ügyelj a víz pontos kimérésére!

Itasd át az alapot! Indítsd el a digitális időzítőt, vagy nézd meg az órát, hogy nyomon követhesd, mikor kezded el a főzést. Lassan önts körülbelül 2/3 csésze vagy 150 gramm forró vizet a szűrőben lévő őrleményre. Óvatosan keverd meg az őrleményt egy kanállal vagy evőpálcikával.

Várj és önts vizet az őrleményre! Ha a kávézacc telítődött, várj körülbelül 45 másodpercet. Lassan önts körülbelül 2 1/2 csésze vagy 450 gramm vizet a kávéőrleményre. A víznek majdnem a Chemex tetejéig kell érnie. A vizet körkörös, ringatózó mozdulatokkal öntsda kávéőrleményre. Ez segíthet összekeverni a kávét és a vizet.

Várj, és adj hozzá még vizet. Várj további 45 másodpercet. Ez lehetőséget ad a kávénak, hogy főjön, miközben lassan beleszűrődik a Chemexbe. Adj hozzá még több vizet. Lassan önts annyit, hogy majdnem teljesen megtöltse a szűrőt és befedje a kávét.

Hagyd a kávét főni! A víz lassan átszűrődik az őrleményen és a papíron keresztül a Chemex aljába. Ennek a folyamatnak még néhány percig kell tartania. Nem kell kevergetni a kávét, csak hagyd, hogy leszűrődjön. Az egész folyamatnak körülbelül 4 percet kell igénybe vennie, attól kezdve, hogy elkezdted telíteni a kávézaccot, egészen addig, amíg a kávé elkészül.

Távolítsd el a szűrőt, és tálald. Miután körülbelül 4 percig főzted a kávét, és elérte a megfelelő térfogatot, emeld fel a szűrőt, és hagyd néhány másodpercig lecsöpögni, majd tedd félre a szűrőt, és öntsd bögrékbe!