A legfontosabb tudnivalók a filterkávéról

A filterkávé a legrégebbi és legegyszerűbb kávéfőzési módszerek közé tartozik.

A módszer eredete a 20. század elejére vezethető vissza, amikor Németországban a megjelentek a papírfilterek. Általában Melitta Bentznek tulajdonítják a papírfilterek feltalálását, ő szabadalmaztatta az ötletet a forgalmazás megkezdéséhez.

A világ kávéfogyasztásának mintegy 80%-át képviselve a filteres kávé még mindig a világon a legszélesebb körben használt, ismert és fogyasztott kávék közé tartozik.

Kis hazánkban is számos helyen találkozhattok vele, Észak-Európában egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, az Egyesült Államokban pedig olyannyira standard, hogy az amerikai életmód egyik védjegyévé vált. A filterkávét általában főzött, hosszú vagy amerikai kávénak nevezik. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne keverjük össze az “Americanoval”!

Az “Americano” kávé teljesen különbözik a filterkávétól az “összetevők” (kávéválaszték és pörkölés) és a főzési mód tekintetében. Valójában nem más, mint egy forró vízzel hígított eszpresszó, amelyet Olaszországban azért hoztak létre, hogy kielégítsék a külföldiek vágyát, amikor a szeretett XL csésze kávéjukat isszák.

A filterkávét perkoláció útján nyerik gravitációs szűréssel.

A rendszer azon az elven alapul, hogy a forró vizet lassan csepegtetik egy papírszűrőbe helyezett őrölt kávérétegen keresztül. Ahogy a víz átszivárog a kávézaccon, a víz feloldja a vízben oldódó anyagokat, és magába szívja azokat a főzetbe.

Bár az olasz kultúrában még korántsem honosodott meg, az olaszok egyre inkább kezdik megkedvelni a filterkávét, sőt a Bristot palettáján is találtok filter kávét, amelyet szívből ajánlunk azoknak, akik otthonukban is szívesen hódolnak a kávé fogyasztás ezen fajtájának.

A szakavatott kávézókban a filterkávé elkészítésének eljárása olyan pontos és a kutatás olyan fejlett, hogy komplett rendszereket lehet megfigyelni, mint például a bypass, amely tiszta vizet kever a kávéba a főzés kiegyensúlyozására. Bemutatják továbbá a válogatott papírszűrőket, az esőztető rendszert, amely megakadályozza, hogy egyszerre túl sok víz folyjon a kávéba, és így tovább.

Ezért a filterkávé egy olyan ital, amelyet fel kell fedezni! Gyakorlatilag az olasz kávé minden élvezete megtalálható egy csésze filter kávéban, csak könnyedebb ízzel!

Hogyan főzhetünk otthon filter kávét?

1.Erre alkalmas géppel

Ez a legegyszerűbb módja, ahogyan filterkávét fogyaszthatunk otthonunkban. Érdemes tisztított, szűrt vízzel főzni a filterkávét a tökéletes ízélmény érdekében.

2.Chemex főző segítségével

Ez a különleges kávéfőző kifejezetten filterkávé készítéshez készült és első sorban azoknak ajánljuk a használatát, akik szeretik rituálisan fogyasztani a kávéjukat, kellő előkészülettel maximális élvezettel. Egy következő cikkben kifejtjük részletesen a Chemex főzőhöz tartozó tippjeinket is!

3.Csészében papírszűrővel

Ez is tökéletes módja a filterkávé főzésének, amennyiben rendelkezünk erre alkalmas papírszűrővel. A víz hőmérsékletére, a kávé adagolására különösen figyelni kell ennél a módszernél is. Illetve érdemes türelemmel lennünk, hiszen a kávénak még így is meg kell főnie.

Ha meghoztuk a kedved a filterkávéhoz, tegyél egy próbát Bristot Organic Filter őrölt kávéval!