Miért adnak a kávé mellé vizet?

A kávéfogyasztással kapcsolatban rengeteg íratlan szabályról tudunk: hogy egyes kávés italoknak mi a pontos receptje, melyiket lehet alkohollal keverni, melyik napszakban érdemes kávézni, illetve, hogy mikor a leghatásosabb. 

Most azonban a kávéval kapcsolatos vízfogyasztásról fogjuk lerántani a leplet, és utánajárunk, miért adnak a legtöbb helyen vizet a kávé mellé. Egyes elképzelések szerint illemszabály áll a dolog hátterében, mások szerint azonban ez azért van így, mert a kávézás élvezeti értéke nem volt mindig központi kérdés. Eszerint inkább az volt a célja egy “jó erős feketének”, hogy felébressze a fogyasztóját, energiával lássa el a munka előtti órákban, és energiát kölcsönözzön a naphoz. Éppen ezért, többnyire édesítőszer és tej nélkül fogyasztottak, így pedig elkélt mellé egy pohár víz, hogy a keserű, testes ízt ellensúlyozza.

Olaszországban ez már klasszikusnak számít: bemész egy bárba, rendelsz egy espresso-t, és a csapos a csésze mellé egy pohár vizet is felszolgál. Ez a gesztus szinte természetessé vált, és sok helyen már automatikus, hogy a barista a kávét vízzel kíséri, anélkül, hogy megkérdeznénk.

Ahhoz, hogy a kávét elegánsan, az olasz hagyományok egyik legfontosabb szimbólumát tiszteletben tartva szolgálják fel, a víz soha nem hiányozhat.

Ilyenkor az egyik spontán felmerülő kérdés: vizet vagy kávét igyak először?

A kávéetikett útmutatásai szerint a vizet a kávéfogyasztás előtt kell elfogyasztani, ugyanis a vízzel megtisztítjuk a szájpadlást. Nagyon fontos funkciója van: lehetővé teszi, hogy jobban megízleljük a kávét, és egyértelműen megkülönböztessük a fogyasztott keverék jellemzőit. A víz, legyen az szénsavmentes vagy szénsavas, szobahőmérsékletű vagy jeges, egyike azoknak az elemeknek, amelyek szükségesek a kávé ízének fokozásához, és lehetővé teszik, hogy érzékszervi jellemzőit megragadjuk, teljes mértékben élvezhetjük az igazi olasz espresso aromás tulajdonságait.

Egy tudományosabb megközelítés szerint azért szolgálnak fel vizet a kávé mellé, mert a kávé elvonja a vizet az ember szervezetéből, ami pótlásért kiált. Ez a kávéban található koffein hatása, mert – többek között – növeli az adrenalin szintet, amelynek következménye, hogy a szívműködésünk aktívabb lesz, emiatt érezzük a plusz energiát. A koffein másik elkerülhetetlen hatása az ADH hormonnal van összefüggésben, amelynek feladata, hogy szabályozza a szervezetünk vízvisszatartási arányát a vesében. Ezt úgy éri el, hogy szükség esetén engedi a vesében lévő folyadékot távozni a testünkből, máskor pedig megakadályozza azt. A koffein csökkenti e hormon termelődését, vagyis csökken a vesében a vízvisszatartási mechanizmus, emiatt tehát szükséges a vízpótlás. 

Sokan úgy vannak vele, hogy elég csak akkor vizet fogyasztani, ha már szomjasak vagyunk. A szakemberek azonban már jó ideje egyöntetűen azt vallják, hogy óránként 3 deci vizet akkor is érdemes meginni, ha nem érzünk kifejezetten szomjúságot, hiszen amikor szomjasak vagyunk, akkor a szervezet már egy ideje “vízhiányos állapotban van”. 

Régen persze nem állt rendelkezésre ennyi információ, mint manapság, ezért valószínű, hogy annak idején inkább a tapasztalati úton szerzett tudásra alapozták a vízfogyasztással kapcsolatos elképzeléseket. Ilyen például a kávézás utáni szájszárazság vagy a fejfájás. Ez persze nem olyan ördögtől való, hiszen például fűszeres ételek fogyasztása után is érdemes vizet inni, sőt, desszert után is, hiszen a só és a cukor ugyanúgy vízhiányt okozhat, mert megköti azt. 

Összességében tehát mindent figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy a helyes sorrend a víz, kávé majd ismételten víz, így tesszük a legjobbat az ízlelőbimbóinkkal és a szervezetünkkel is.

A rutinos kávézók azt vallják, hogy mint mindent az életben, a kávézást is érdemes mértékkel, okosan űzni, de lemondani nem érdemes róla, hiszen számos pozitív hatással bír. Többek között hozzájárulhat a fogyáshoz, segíthet leküzdeni a depressziót, sőt, a diabétesszel küzdőknek is hasznára válhat. Ez főleg akkor igaz, ha minőségi kávéból készítjük el a kedvenc forró italunkat minden nap, és kitapasztaljuk, hogy melyik kávétípus illik hozzánk igazán. Ehhez első körben azt kell tisztázni, hogy arabica vagy robusta kávét iszunk-e szívesebben: erről a kérdésről itt olvashatsz bővebben.