Mit jelent az, hogy Single Origin?

Minden bizonnyal te is találkoztál már ezzel a kifejezéssel, sőt egyre többször jelenik meg a kávék csomagolásán, a kávézók táblakrétás falán vagy a reklámokban.

De mit is jelent pontosan a single origin kifejezés?
Most beavatunk a részletekbe!

A “single origin” kifejezés egy olyan kávékategória, amely egy meghatározott területre vagy régióra helyezi a hangsúlyt, ahol a kávét termesztik, mondhatni, egységes eredetű kávé.

Egyszerűen fogalmazva, a single origin címkével ellátott kávé egyetlen farmra, termelőre, termésre vagy régióra vezethető vissza egy országban. A single origin kávé ellentéte a blend kávé. A fő különbség, hogy a blend kávék több helyről származó kávébabból készülnek. Míg tehát a keverékek különböző helyekről származó kávébabokat kombinálnak a kívánt profil elérése érdekében, addig a single origin kávé profilja mindig egy adott helyhez kötődik, és annyira változatlan, amennyire a kávé csak lehet.

A Single Origin kávé vs. Blend kávé elérhetősége

A single origin kávék és a blendek közötti további különbségtétel érdekében fontos tudni, hogy a single origin kávék szezonálisak és korlátozottan elérhetőek, mivel nem lehet őket rendkívül nagy mennyiségben előállítani. A keverékek viszont egész évben kaphatóak, mivel különböző típusú kávébabokat kombinálnak, és szélesebb körben gyártják őket.

A single origin kávék akkor kerülnek előtérbe, amikor ízük a csúcson van, így igazán egyedi és élvezetes ízélményt nyújtanak.

Milyen íze van a Single Origin kávénak?

Mivel az egyfajta eredetű kávébabok egy helyre visszavezethetők, általában különálló, minőségi ízzel büszkélkedhetnek, amely a termesztési terület éghajlatán, valamint a termelő különleges feldolgozási körülményein alapul.

Az egyedüli eredetű kávé eredeti ízprofilt biztosít, míg a keverék különböző kávébabok elemeit egyesíti. Általánosságban elmondható, hogy az single origin kávék merészebbek, erőteljesebb és egzotikusabb ízűek. A kávékeverékek általában kiegyensúlyozottabbak, mivel a különböző kávébabok kiegészítik egymást.

A single origin kávé beszerzésének és fogyasztásának mélyebb előnyei, hogy vásárlásunkkal támogatjuk az egyfajta eredetű kávébabok termelőit, megbízható jövedelemhez juttatjuk őket, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne csak családjukat támogassák, hanem újra befektethessenek a fenntartható termesztési és feldolgozási eljárásokba. Így az idő múlásával egyre jobb minőségű kávébabokból készült kávét élvezhetünk, a termelők pedig egyre nagyobb pénzügyi biztonságot szereznek.

Palettánkon több single origin kávé közül választhatsz:
Bristot Single Origin Santo Domingo 100% Arabica szemes kávé 225g-os kiszerelésben. Ezt a Barahona AA kávét széles körben a Dominikai Köztársaság legjobb prémium minőségű kávéjaként emlegetik.

Bristot Single Origin Indonesia 100% Arabica szemes kávé 225g-os kiszerelésben. Ez a kiváló minőségű kiegyensúlyozott kávé mézes ízjegyeit a friss dohány valamint cédrusfa tökéletesen egyensúlyozzák.

Bristot Single Origin India 100% Arabica szemes kávé 225g-os kiszerelésben. Ezen a területen a talaj összeállítása és éghajlata kiváló és kissé fűszeres aromát kölcsönöz a kávé könnyű, élénk savasságán keresztül.

Bristot Single Origin Ethiopia 100% Arabica szemes kávé 225g-os kiszerelésben. Fűszeres aromájában visszaköszön a csokoládé.

Bristot Single Origin Brasile 100% Arabica szemes kávé 225g-os kiszerelésben. Alta Mogiana a világszerte kiváló minőségű kávéjáról ismert ősi kávétermesztő vidék Brazíliában. A kávé egyedülállóan édes aromája tökéletes egyensúlyban van a testességével és savasságával egyaránt.

Vagy kóstold meg mindent és válaszd Bristot Single Origin Csomagunkat.