Bristot Caffe

5 érv a munkahelyi kávéfogyasztás mellett

A kávé az egyik legnépszerűbb fogyasztási cikk a világon. Imádjuk az illatát, az ízét és persze a hatását. Egy megbeszélésre érkezve, szinte az első kérdésként merül fel mindenkiben, hogy ki kér egy csésze ínycsiklandozó kávét?

Elsőként a közös irodai konyhában a kávégépnek találunk helyet és az egyik jellegzetes vonásunk, ahogy munkatársaink is beazonosítanak, hogy miként isszuk ezt a csészébe zárt mennyei mannát.

Mi minden szól a munkahelyi kávéfogyasztás mellett?
Íme 5 meggyőző érv, ami miatt érdemes figyelmet fordítanunk a kávézásra munkahelyünkön is!

  1. Éberen tart

Mint tudjuk, a koffein az egyik legelterjedtebb stimuláns, amely számos hazai termékben könnyen megtalálható. A koffeines kávé ébren tartja az embereket, és olyan lökést ad a központi idegrendszerünknek, amely segít abban, hogy egész nap produktívak maradjunk.

  1. A kávészünetek javítják a csapatmunkát és a termelékenységet

A kávészünet 20. századi találmány, amely a második világháborút követően vált egyre elterjedtebbé. Egy 2010-ben az MIT-n végzett tanulmány kimutatta, hogy azok a munkavállalók, akik együtt tartanak kávészünetet, összességében javuló termelékenységet mutatnak. Ezek a szünetek olyan fórumot teremtenek, amelyen belül a munkavállalók megoszthatják egymással személyes és munkával kapcsolatos élményeiket. Ha az alkalmazottaknak lehetővé tették, hogy együtt tartsák ezeket a szüneteket, az általános teljesítmény javulását mutatták ki. 

 

  1. Csökkentheti az íróasztalnál dolgozók fájdalmát

Egy másik, a Nemzeti Egészségügyi Intézet által végzett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a koffein fogyasztása a fájdalmat okozó számítógépes munka elvégzése előtt a fájdalom kialakulásának mérséklését eredményezte azokhoz az alanyokhoz képest, akik nem fogyasztottak koffeint. Igaz, a vizsgálat mintája kicsi, de az eredmények azt mutatják, hogy a koffein mindennapi fájdalomcsillapítóként való felírásának lehetősége adott.

  1. A kávé szociális élvezet

Az elmúlt 30 évben a közmondásos kávéskanna átvette az irodai vízhűtő szerepét. A kávéivás irodai környezetben több szociális interakciót tesz lehetővé, ami növelheti a termelékenységet. Ami még ennél is fontosabb, a munkahelyi kávéivók általában boldogabbak a munkájukban.

  1. Csökkentheti az alváshiányos stresszt

Ha alváshiányos vagy, a kávé puszta aromája bizonyítottan csökkenti a stressz-szintet. A Szöuli Nemzeti Egyetemen végzett tanulmány összehasonlította bizonyos gének és fehérjék kifejeződését patkányok agyában, amikor kávé aromájának voltak kitéve. A tanulmány szerint a kávéillatnak kitett állatokban olyan egészséges antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező fehérjék jelentek meg, amelyek köztudottan védik az idegsejteket a stressz okozta károsodástól, míg a kávéillatnak nem kitett állatokban nem mutatkoztak ezek a változások.

Fontos tudni azonban, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztással kapcsolatban ismert problémák is felmerülnek. Bár ez a cikk olyan tanulmányokat mutat be, amelyek szerint a munkahelyi kávé fogyasztásnak számos előnye van, azt is javasoljuk, hogy mértékkel tegye és a mennyiség helyett a minőségre koncentráljunk!