A kávézás segíthet a fogyásban, ha ezt a 3 szabályt betartod!

A kávézás a világ minden táján nagy népszerűségnek örvend, sőt, nemcsak egyszerű népszerűségről van szó, hanem régi időkre visszanyúló, komoly tradíciókról. A kávézás azon kevés szokás egyike, amely őseinknek és a mai kor embereinek is ugyanúgy örömet okoz, ennek pedig több oka is van (a kávézás előnyei lesz a következő téma).

kávézás segíthet a fogyásban

A kávé olyan, mint a vörösbor: ha nem visszük túlzásba, még az egészségünkhöz is hozzájárul, ám a kávéról még az is elmondható, hogy a fogyásban is segítségünkre lehet. Mint azt tudjuk, a kávéfogyasztás serkenti a vérkeringést, ami többek között az anyagcsere folyamatainkra is hatással. Mivel az emésztést is felgyorsítja, így a fogyásunknak is kedvez. 

A kávéról akkor sem kell lemondanunk, ha diétába kezdünk, hiszen a vízhajtó hatásának köszönhetően segíthet a sejtek között felgyülemlő víz ürítésében. Persze ezt sem szabad túlzásba vinni, napi 1-2 csésze kávé e tekintetben is pozitívan hathat a szervezetünkre. Ha a fogyókúrádba szeretnéd beilleszteni a kávézást, akkor az alábbi szabályokat feltétlen tartsd be.

Feketén fogyaszd!

A tej és a cukor a legtöbb diétának nem barátja, éppen ezért a kávédból is érdemes kihagyni őket, ha szigorú étrend betartása a cél. Erre válaszul sokan azt mondják, hogy “De a kávé tej és cukor nélkül nem igazi!”, ám ezzel az állítással nagyon könnyű szembeszállni. Ugyanis kávé és kávé között fényévnyi különbségek vannak, ezért ha jó minőségű kávét fogyasztasz, tej és cukor nélkül is kellemes élményben lehet részed. A Bristot Caffé termékei például abba a minőségi kategóriába tartoznak, amelyet simán lehet magában fogyasztani. Választhatsz őrölt,  szemes vagy kapszulás kávét, csupán az egyéni preferencián múlik, melyiket választjuk. 

SOHA ne fogyaszd reggeli előtt! 

Bizonyos vélemények szerint a kávé nem tesz jót a gyomornak, mert savasít, és mivel a gyomornedv egyébként is savas, így csak még savasabb irányba tolja el a pH-t. Ez részben igaz is, ám azt a kiegészítést hozzá kell tenni, hogy a kávéfogyasztást sehol sem éhgyomorra javasolják. Ennek a szenvedélynek úgy lehet egészségesen hódolni, ha előtte egy kiadós reggelivel indítjuk a napot, így elkerülve annak a lehetőségét, hogy kellemetlen tüneteket okozzon a gyomorban. 

A Bristot Caffé minőségi pörkölésű kávéjának nem nehéz rabjává válni, de bármennyire jól esik, ne lépd túl a napi 1-2 csészés határt. A jóból is megárt a sok elvét követve érdemes a kávézást a nap első felére időzíteni, például a két főétkezés utánra.

Ne gondold, hogy a kávé folyadéknak minősül! 

A kávé hiába folyékony halmazállapotú, élettani szempontból nem minősül folyadéknak. Sokan panaszkodnak arra, hogy nap végére fáj a fejük, rossz a közérzetük, ám amikor megkérdezik tőlük, hogy mennyi folyadékot ittak, akkor kiderül, hogy a kávén kívül nagyjából semmit. A kávéra úgy kell tekinteni, mint egy desszertre, amiből egyet-egyet megengedünk magunknak, de ahogy nem váltjuk ki sütivel az ebédet, úgy a folyadékot sem szabad kávéra cserélni.