kávéval a diabétesz ellen

Hogyan segíthet a kávézás a diabétesszel küzdőknek?

Egy korábbi bejegyzésben arra tértünk ki, hogy a kávézás miképpen segíthet a fogyásban: mindössze 3 szabályt kell betartani ahhoz, hogy a kilók csökkenésének és az egészségünknek is kedvezzünk. Most viszont arról fogunk szót ejteni, hogy a kávézásnak milyen egyéb pozitív élettani hatásai vannak a cukorbetegség vonatkozásában. 

A kávézás szerencsére egy olyan tradicionális szokás, amit nem kell nyakatekert indokokkal megtámogatni ahhoz, hogy hasznosnak tűnjön, ugyanis számos olyan tulajdonsággal bír, ami magáért beszél. Például a 2-es típusú diabéteszben szenvedők kisebb eséllyel halnak bele a betegségbe – vagy annak valamilyen szövődményébe -, ha rendszeresen kávéznak. Ezt egy pár évvel ezelőtti japán kutatással támasztották alá. 

A kutatásban összesen 4923 ember vett részt – 2790 férfi és 2133 nő -, akik mind 2-es típusú diabétesszel küzdenek. A résztvevők átlagéletkora 66 év, és mindegyikükkel szigorú táplálkozási naplót írattak, különös tekintettel a kávé és zöld tea fogyasztási szokásaikra. Ezek mellett más egyéb életmóddal kapcsolatos szokásukat is górcső alá vették, például vizsgálták, hogy az egyes személyek hódolnak-e valamilyen káros szenvedélynek, milyen rendszerességgel sportolnak, vagy éppen milyen minőségű az alvásuk. 

A tanulmányból kiderült, hogy 994 résztvevő egyáltalán nem él a kávézás lehetőségével, 1306 fő alkalomszerűen kávézik, 963-an napi egy csészére esküsznek, 1660-an pedig naponta 2 vagy több csészével is fogyasztanak.

A kutatási időszak alatt 309 fő vesztette életét, legtöbbjükkel valamilyen daganatos megbetegedés (114 személy) vagy szív,- és érrendszeri kór (76 személy) végzett. A japán kutatók vizsgálatából kiderült, hogy kevesebben haltak meg diabéteszhez köthető betegségek mentén azok közül, akik fogyasztottak kávét és/vagy zöld teát. Előbbi esetben nem kevesebb mint 12%-kal volt kevesebb a halálos áldozatok száma, a rendszeresen kávézó résztvevők körében pedig 41%-kal volt kevesebb haláleset. Persze nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez még nem hatalmaz fel senkit a töménytelen mennyiségű kávé fogyasztásra, hiszen a minőség fontos szerepet játszik, de ellenőrzött kereteken belül hasznossá tudjuk ezt a kellemes szokást. 

Ennek oka, hogy a kávé gazdag antioxidánsokban, ez a bioaktív vegyület pedig rengeteg szempontból hasznos a szervezetnek. Az antioxidánsok segítenek megóvni a sejtjeinket a szabadgyökök pusztító hatásaitól, így segítenek csökkenteni bizonyos gyulladásos és daganatos betegség kialakulásának esélyét. 

Nyilvánvalóan az sem mindegy, hogy milyen kávét fogyasztunk. A legtöbb munkahelyi kávéautomata nem elégíti ki azokat a minőségbéli feltételeket, amelyek a kávé áldásos hatásának kiváltásához szükségesek. Éppen ezért érdemes olyan márkától vásárolni, amely garanciát mer vállalni a tekintetben, hogy kizárólag jó minőségű, gondosan elkészített kávét forgalmaz. 

Forrás: Science Daily