Kávéval a növények, a bőr és a haj szépségéért

Kávéval a növények, a bőr és a haj szépségéért

Hogyan is néz ki egy kellemes délutáni kávézás? Kimész a konyhába, frissen ledarálod a minőségi szemes kávét, majd lefőzöd, a zaccot pedig kidobod a… Tessék? A kávézaccot soha ne dobd ki, hasznosítsd inkább fel!

Cikk sorozatunk előző részeiben arról írtunk, hogyan segíthet a kávézás a fogyásban, és mindössze 3 fontos alapszabályt kell követni ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a sikerhez. De arról is írtunk mér nektek, hogy miképpen segíthet a kávéfogyasztás a kettes típusú diabéteszben szenvedőknek? Bemutattunk egy nagyon érdekes kutatást, amely bebizonyította: a rendszeres – minőségi – kávéfogyasztás nemcsak kellemes, hanem hasznos is. 

Most viszont térjünk vissza a kávézaccra! 

Ha nálad is úgy ér véget a kávé körforgása, hogy a zaccot egyszerűen kidobod a kukába, akkor te is nagy hibát követsz el. A kávézaccot ugyanis a háztartásban és a szépségápolásban is hasznosítható, persze csak akkor, ha minőségi kávéból dolgoztál, és vannak még benne “rejtett tartalékok.”

Gondoskodás a növényeknek

Akár beltéri, akár kültéri növényekről van szó, jó ötlet lehet kávézaccot adagolni  a virágföldbe. A benne lévő anyagok – főleg a nitrogén – ugyanis erősítik a növényeket, és serkentik a növekedésüket. Fontos azonban tudnod, hogy nem elég rászórni a kávézaccot a virágföldre, el kell rendesen keverni benne, különben megpenészedik. Másik fontos tudnivaló, hogy a magas nitrogéntartalom elsavasítja a földet, vagyis mielőtt nekiállsz a kávézacc használatának, tájékozódj, hogy az adott növény milyen pH-jú földet szeret jobban. 

Kávéőrlemény, mint szagfogó 

Azzal talán nem árulunk el újdonságot, hogy a kávé intenzív illatának köszönhetően szinte azonnal belengi a környezetét, és uralma alá veszi az orrunkat. Annyira különleges illata van, hogy még akkor is fel tudjuk idézni, ha épp nincs a kezünkben. Azt viszont kevesen tudják, hogy nemcsak a frissen főtt kávé, hanem a kávéőrlemény is segítségünkre lehet, ha kellemes illatokról van szó. Talán veled is előfordult már, hogy egy erőteljesebb szagú élelmiszer (pl. egyes sajtfélék) miatt az egész hűtőszekrény bűzlött, pedig gondosan becsomagoltad, mielőtt a hűtő polcára tetted. Rutinosabb háziasszonyok ilyenkor betesznek a hűtőbe egy tálka kávé őrleményt is, és nem veszik ki 24 órán keresztül. Döbbenet, de a kávé magába szívja a kellemetlen szagokat. 

Távol tartja a macskákat

A macska nem véletlenül az ember egyik kedvenc háziállata, ám egy kerti macskának soha nem szabhatjuk meg, hova menjen és hova ne. Vannak azonban olyan területei a kertnek, ahol nem szívesen látunk állatot. Ilyen például a totyogós gyermek játszótéri részlege vagy a kényesebb növények környéke. Ha nem szeretnéd, hogy cicád belerondítson a terveidbe, szórjál ki egy kis kávézaccot az érintett területre. A macskák ki nem állhatják a kávé szagát, ezért igyekszenek elkerülni. 

Kávézacc a csillogó hajért 

Ha úgy látod, hajad veszíteni kezdett a fényességéből, és élettelen színnel rendelkezik, fogj egy kis kávézaccot, és törzsöld át vele a nedves hajkoronád. Érdemes a kávé mennyiségét úgy belőni, hogy a hajad minden részére egyforma mennyiségben jusson. Nagyjából 10 perc elteltével leöblítheted, majd csodáld meg a végeredményt. 

Kávézaccból testradír 

Akár olívaolajjal, akár a kedvenc tusfürdőddel kevered össze, fontos, hogy egy kenhető de mégis sűrű állagú massza keletkezzen az elegyből. Ezt főleg a lábakra ajánlott felkenni (a bőr nedvesítését követően), és jó alaposan beledörzsölni, majd pár perc elteltével le is lehet öblíteni. Ha szeretnéd elkerülni a szőrtelenítés utáni piros foltokat, akkor minden borotválkozás előtt ejtsd meg azt a kis rituálét, mert segít csökkenteni a bőrirritációt.