5 ok, amiért érdemes minden nap kávézni

Vannak bizonyos szenvedélyek az ember életében, amelyek megkívánják, hogy mondvacsinált indokokkal legitimizáljuk őket. Ilyen például a napi édességfogyasztás, a napi alkoholfogyasztás vagy a dohányzás.

Rengeteg olyan elméletet olvasni, amelyek a fenti tevékenységek valamelyikét próbálják jobb fényben feltüntetni, sőt, “brit tudósok” kutatásaival kifejezetten hasznosnak nyilvánítani. Nos, ez alól biztosan kivételt képez a kávéfogyasztás, hiszen a kávénak számtalan elismert pozitív élettani hatása van, tehát nem szükséges izzadtságszagú érvekkel megtámogatni.

mindennapi kávézás

Jöjjön a teljesség igénye nélkül 5 olyan érv, amely miatt igenis érdemes minden nap kávézni. 

1. Serkenti az agyműködést

Mint az ismeretes, a kávé egyik legfontosabb építőköve a koffein, amely a leggyakrabban alkalmazott “jó tudatmódosító”. Egyes neurotranszmitterekre gátló hatást gyakorol, melynek révén stimuláló hatást vált ki. Emiatt energikusabbnak és hatékonyabbnak érezhetjük magunkat. 

2. Segíthet távol tartani a depressziót

A depresszió a XXI. század egyik legelterjedtebb népbetegsége, ami nem meglepő, hiszen a rohanó világ, a megfelelési kényszerrel megtűzdelt hétköznapok, és a végtelen nyomás mázsás súlyként ül az emberek vállán. A kávét a legtöbben azért isszák, hogy kevésbé legyenek fáradékonyak – nem is sejtik, hogy emiatt nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is jobban bírják a gyűrődést. Pedig egy harvardi kutatásból kiderült, hogy napi 4 csésze kávé 20%-kal csökkenti a depresszió kialakulását, és 53%-kal alacsonyabb az öngyilkosságok aránya.

3. Zsírégető hatással rendelkezik 

A koffein szinten minden fogyókúrás étrend-kiegészítő szerves részét képezi. Ez nem meglepő, hiszen 3-11%-kal gyorsítja az anyagcserét, illetve hozzájárul a zsírégetéshez is: 10%-kal elhízott emberek esetében,, és 29%-kal a normális testalkatú kávé fogyasztóknál. A kávé és a fogyás kapcsolatának egy teljes bejegyzést szántunk, amelyet IDE kattintva olvashatsz el. 

4. Antioxidáns forrás

Az európai étrendet követők közül sokan szinte csak a kávéfogyasztásnak köszönhetik, hogy időnként találkozik a szervezetük antioxidánssal. Nem is sejtik, mekkora szerencséjük van, ugyanis az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be a szervezetbe, egy másik részük pedig az emberi szervezetben termelődik. Ilyenek például az antioxidáns hatású enzimek, a szőlőcukor, vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A -, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, és a flavonoidok. 

5. Csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását

Néhány éve készült egy japán tanulmány, amelynek részleteiről ITT olvashatsz bővebben. 

Ez a kutatás kimutatta, hogy kevesebben haltak meg diabéteszhez köthető betegségek miatt azok közül, akik fogyasztottak kávét és/vagy zöld teát. Előbbi esetben 12%-kal volt kevesebb a halálos áldozatok száma, a rendszeresen kávézó résztvevők körében pedig 41%-kal volt kevesebb haláleset. Persze nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez még nem hatalmaz fel senkit a töménytelen mennyiségű kávé fogyasztásra, de ellenőrzött kereteken belül hasznossá tudjuk tenni ezt a kellemes szokást. 

Fontos azonban leszögezni, hogy pozitív hatást csak akkor várhatunk el, ha minőségi kávét fogyasztunk. Az ellenőrizetlen helyről származó, ismeretlen eljárással készült kávétól nem elvárható, hogy magas minőségű legyen, és kiváltsa a hozzáfűzött reményeket. Ehhez elengedhetetlen, hogy a megfelelő helyről vásároljunk kávét, legyen szó szemes, kapszulás, vagy őrölt kávéról.