7 érdekesség, amit a fekete teáról tudni érdemes

A kávé mellett a leggyakrabban fogyasztott forró ital nem más, mint a tea. A legtöbben a gyümölcs- és zöldteákat részesítik előnyben, pedig a fekete tea ízét és jótékonyhatását tekintve könnyedén felveszi a versenyt társaival.

Ezúttal 7 meglepő tényt hoztunk nektek erről az italról, ami lehet hogy meghozza a kedvét azoknak is, akik eddig nem szívesen fogyasztották.

Vágjunk is bele!

1. A fekete tea ugyanabból a növényből származik, mint a többi fajta, de másképp készítik. Míg a zöld tea leveleit közvetlenül a szüret után gőzölik, addig a fekete tea leveleit hagyják oxidálódni és megbarnulni. Ez a további oxidációs folyamat lehetővé teszi, hogy a levelekből bizonyos vegyületek fejlődjenek ki, amelyek a tea jellegzetes színét és ízét adják.

2. Megfelelő tárolás esetén a fekete tea hosszú évekig nem veszít az ízéből. Ez az elsődleges oka annak, hogy a múltban széles körben kereskedtek vele. Az 1800-as években a szibériaiak, mongolok és tibetiek még fizetőeszközként is használták a fekete tea tömbjeit.

3. A fekete tea koffeintartalma alacsony, csészénként 40 mg. Ezzel szemben egy csésze főzött kávé 85-200 mg-ot tartalmaz. A fekete tea egészségügyi előnyei a flavonoidokból származnak, amelyek olyan antioxidánsok, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy napi 3 vagy több csésze elfogyasztása jelentősen csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát; és csökkenti a szervezetben a rossz koleszterin szintjét is.

4. A fekete tea fogyasztása egy kiadós étkezés után segíthet ellensúlyozni a túl sok zsíros étel fogyasztásának káros hatásait. Emellett egy rendkívül alacsony kalóriatartalmú ital, egy csésze mindössze 2 kalóriát tartalmaz. (Persze ha nem édesítjük semmilyen módon.)

5. Valójában csak itthon, Magyarországon örvend kisebb népszerűségnek, világviszonylatban a fekete tea a legnépszerűbb teafajta, a világ teafogyasztásának mintegy háromnegyedét teszi ki.

6. A fekete teához először az 1720-as években adtak cukrot és tejet. Mi azt ajánljuk, hogy kövessük a 300 évvel ezelőtti példát és ha lehetséges, a fekete tea maradjon fekete, mivel a tej hozzáadása csökkenti antioxidáns potenciálját.

7. A fekete teát Kínában “vörös teának” nevezik.


Ha megjött a kedve a fekete teához, kóstolja meg a bergamott narancs aromájával ízesített híres Earl Grey fekete teánkat vagy a Sri Lankáról származó Ceylon Uva OP fekete teánkat