A teák elkészítési módja

Palettánkon megannyi kávé mellett egyéb ízletes forró italokat is találhattok, többek között teákat is. Mint, ahogy a kávéknál már megszokhattátok, kimagasló figyelmet fordítunk a minőségre is, ez nincs másként a teákkal sem. Éppen ezért kínálatunkban kizárólag szálas teákat találhattok.

Alábbi összefoglalónk pedig iránymutatásul szolgál, hogy miként tudjátok kihozni a maximumot ezekből az italokból! Kezdjük is az elkészítési módokkal, hiszen ez is nagyban hozzájárul a sikeres végeredményhez!

A tea sokféle ásványi anyagot tartalmaz. Ahhoz, hogy ezeket kinyerjük a levelekből, a víz segítségével egy növényi oldatot kell készítenünk. Így különböztetünk meg három elkészítési módot:

  • Meleg áztatás/ forrázat/leöntés: a tealevelekre meleg/forró vizet öntünk, majd fajtától függően a leveleket 2-10 percig ázni hagyjuk. A végén a leöntést szűrjük.
  • Főzet: a tealeveleket hideg vízbe helyezzük, és zárt főzőedényben felforraljuk. A főzés ideje a növény fajtájától függ.
  • Hideg áztatás/ kivonat: a leveleket vagy gyümölcsdarabokat (lsd. csipkebogyó) hideg vízzel leöntjük, lefedve hűvös helyen (nem hűtőszekrényben!) tároljuk. Néhány esetben elegendő egy éjszaka az áztatásra, máskor több nap, vagy akár hetek szükségeltetnek.

A teák áztatási ideje és a hozzájuk tartozó felöntések száma teánként eltérő lehet. Javasoljuk, hogy az áztatást semmiképp se lépjétek túl, mert nemcsak a tea ízét rontja, de a túl sok áztatás hatására annyi csersav szabadulhat fel, ami a gyomornak sem tesz jót.

Teafajta – Víz hőmérséklet – Áztatási Idő – Felöntések száma

Fehér tea: 65-70 °C /1–2 perc  / 3
Sárga tea:  70-75 °C/ 1–2 perc 3
Zöld tea: 70-80°C / 1–2 perc / 4-6
Oolong tea: 80-85°C / 6–10 perc / 4-6
Fekete tea:99 °C / 3–5 perc / 2-3
Pu-erh tea:95 – 100 °C / 3-5 perc /Max. 5
Gyógytea:99 °C / 3–6 perc

Fekete teák elkészítése

Eszközök: agyag, üveg vagy pocelán teáskanna is megfelelő.

Adagolás: ízlés szerint kb. 10-15 gr fekete tea literenként. A méréshez használhatunk egyszerű teáskanalat, mely 2 – 2,5 gr fekete szálas teát, vagy 3 gr broken fekete teát tartalmaz.

Áztatási idő: fekete teánál a 3 perc körüli áztatási idő az ideális. Ennél további áztatás esetén a csersavak kiáznak, amely lelasíthatja a bélműködést, ez pedig szoruláshoz vezethet. Rövid, 1-2 perces áztatás segíti az emésztést és fokozza a bélműködést, vagyis jótékony hatású. Leöntés után a fekete teát lefedve áztassuk.

Gyümölcstea elkészítése

Egy liter forrásban lévő, lágy vizet 15-20 gr gyümölcsteára öntünk, 3-10 percet áztatjuk. Minél hosszabb az áztatási idő, annál savanyúbb lesz a teafőzet.

Fehér és zöld teák elkészítése

Eszközök: Porcelán vagy üveg teáskannát ajánljuk.

Víz: A lágy vízben a teák virágos aromája és illata jobban kifejlődik. Keményebb víz Kína északi provinciáiból származó teákhoz alkalmas. A zöld tea áztatása forrásról levett, majd visszahűtött vízzel történik. Így a levélben található cseranyagok és vitaminok megmaradnak a főzetben.

Áztatási idő:

  • Sencha teák és fanyar zöld teák: 1-2 perc
  • Minőségi zöld teák és fehér teák: 2-5 perc

Leöntések száma:

  • Jó minőségű zöld teák esetén 2 – 4 (második, harmadik áztatás kevés koffeint tartalmaz)