Zöld tea – Amit a zöld teákról tudni érdemes

A hideg idő beköszöntével megérkezett a forró italok időszaka is. Míg a kávét egész évben szívesen fogyasztjuk, addig a forró csokik és teák szezonja inkább a téli hónapokra tevődik, pedig egy ízletes zöld tea nem csak felmelegít, de számtalan jótékony tulajdonsággal is büszkélkedhet.
Nem véletlen, hogy Kínában nemcsak élvezeti szerként, hanem természetes gyógynövényként is számon tartják.
Ha tudományosan szeretnénk megközelíteni, akkor fontos tudni, hogy míg a  fekete tea 3-10%-nyi katechint tartalmaz, az oolong teák katechin tartalma 8-20%, a zöld tea tömegének pedig 30-45% -a katechin. Kínai kutatások szerint a zöld tea gátolja a vese és az epehólyagban a kövek kialakulását.

A katechin természetes antibakteriális anyag, amely képes elpusztítani a részecskékhez tapadó baktériumokat.

A zöld tea igen gazdag vitaminforrás. Citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz C vitamint, és magas a benne található B vitamin szint is. Napi egy liter (5 csésze) zöld tea elfogyasztása fedezi a szervezet B vitamin szükségletének 10%-át, a magnézium szükséglet 5%-át, a mangán 45% és a kálium szükséglet 25%-át

További érdemek is felsorazoztathatóak mellette:

  • Stresszoldó, anyagcsere javító
  • Mongol kutatások alapján véd az allergiák ellen
  • Emésztést és bélműködést segíti
  • Agyvérzés és érelmeszesedés ellen ajánlott, csökkenti a koleszterinszintet normalizálja a magas vérnyomást
  • Méregtelenítő kúrák kísérője, vizelethajó
  • Megelőzi a fogszuvasodást
  • Ránctalanító és bőrfiatalító hatású
  • Tiniknek pattanások kialakulása ellen hatásos, ugyanis a felborult hormonműködést segíti rendezni.

Ha ez mind még nem lenne elég, a lista folytatódik!
Zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok is igazolták: napi háromszor egy csésze zöld tea fogyasztása a főétkezések után, havonta minimum egy-két kilogramm súlycsökkenéssel járt.
Csökkenti a vér összkoleszterin és testzsír szintjét, így segítve az elhízás megelőzésében.
A zöld tea koffeintartalma és a benne található polifenolok növelik a test hőenergia termelését (termogenezis), így fokozott kalóriaégetés, gyorsabb anyagcsere érhető el, mely súlycsökkenéshez vezet. Ehhez segít hozzá a koffein vízhajtó tulajdonsága is. A koffein segíti az anyagcserét, nem emeli meg hirtelen a pulzusszámot, így szélesebb körben fogyasztható, ráadásul diéták jótékony kísérője is lehet.

Egy szóval a zöld tea csupa-csupa olyan tulajdonsággal bír, ami miatt kár lenne kihagyni a rendszeres fogyasztását.

Mi két zöld teát ajánlunk nektek, az egyik a Barackvirág zöld tea, amelyet azoknak ajánlunk, akik az édeskés ízvilágot preferálják, a másik pedig a zöld teák koronázatlan királya, a Gunpowder “Mennyek Temploma” kínai zöld tea, amelynek érdekessége, hogy a zöldtea levele apró “puskagolyóvá” vannak sodorva!

Fogyasszátok egészséggel!