Alta Mogiana… avagy a brazil kávék csúcsa…

A Bristot kávékat az olasz pörkölés teszi ellenállhatatlanná, de maguk a kávészemek a világ számos részéről származnak. Van olyan kávénk, ami Indiában kezdi meg pályafutását, de olyan is, ami Etiópiából származik.
Az Alta Mogiana a brazíliai Mogiana kávétermelő régió mintegy 100 kistermelőjéből álló csoport legmagasabb minőségű kávéiból álló válogatásának neve. Maga a régió a nevét a Railways Mogiana Company nevű vasútrendszerről kapta, amelyet 1872-ben építettek ki a térségben termesztett hatalmas mennyiségű kávé szállítására. A “kávévasút” érkezése gyors fejlődést és gazdagságot hozott a térségnek, ami korábban egyébként több kávébárót is megélt.

Ez a régió ma São Paulo legjobb kávéjának hagyományos termelője, köszönhetően tengerszint feletti magasságának, éghajlatának és a finom és különleges kávék előállításában szerzett széleskörű tapasztalatának. Világszerte ismert, hogy kivételes minőségű termékeket kínál, arabica kávét termel, kivételes testességgel és kiegyensúlyozott savassággal, kiváló természetes édességgel és karamellizált illattal.

Mi a titka a régiónak, amitől ennyire finom az innen származó kávébab?
Egyrészt szuper természeti adottságai vannak. A régió egy 800 és 1200 méter közötti tengerszint feletti magasságú fennsíkon fekszik, évi átlaghőmérséklete 19,5 ºC, csapadékmennyisége 1700 mm/év körül van, amely főként nyáron oszlik el, télen száraz időszakokkal váltakozva.

Másrészt a kiemelkedő szakmai tapasztalat és a szenvedélyes elhivatottság meghozza a gyümölcsét.

Annak érdekében, hogy ezt a mennyiségű kávét betakarítsák, és mégis megfeleljenek a különleges kávék piacán elvárt magas követelményeknek, rengeteg technológiát és tudományt alkalmaznak ezeken a farmokon. A betakarítás ezeken a termőföldeken elsősorban mechanikusan történik, a szüret után és a szárítás előtt minőségi válogatással. A kávétermelők elkötelezettsége és a régió kávéültetvényein alkalmazott gyakorlatok lehetővé teszik, hogy a kávét számos országba exportálják.

Persze mindehhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiség előállítása is.

Mogiana régió São Paulo állam északkeleti részén található és összesen 450 ezer hektárt foglal magában, amelyből 60 ezer hektár kizárólag kávétermelésre szolgál. Így nem meglepő, hogy jelenleg átlagosan több mint 1 millió zsák kávét termel.

Ha szívesen kipróbálnád ezt a brazil csodát, akkor Bristot Brasile szemes kávénkat ajánljuk első sorban, hiszen ő egy Single Origin kávé, vagyis kizárólag ebből a térségből származó kávébabokat tartalmaz. De más termékünket is tesztelheted, a Bristot Espresso Pro szemes kávénk egy kellemes házasítása a Alta Mogiana-i Arabica-nak és az Indiai Robusta-nak.
Ha a kávéfőződ nem alkalmas a szemeskávék elkészítésére, akkor sem kell kétségbe esned, hiszen a minőség az őrölt kávék terén is garantált.
Próbáld ki Bristot 100% Arabica őrölt kávénkat, a brazil mellett egy kis kolumbiai ízvilággal fűszerezve vagy, Alta Mogiana-ról és válogatott indiai Arabica kávébabokból álló keverékünket a Bristot Diamante Espresso őrölt kávét!