A kávé és az ízjegyek I.

Amikor kávét vásárolunk, gyakran találkozunk olyan jellemzéssel, hogy a karamell vagy egyes gyümölcsök ízjegyei köszönnek vissza a kávéban.  Mindenek előtt fontos tisztázni, hogy ez sosem hozzáadott aromának vagy bármilyen plusz adaléknak köszönhetőek, hanem alapvetően a kávé természetes ízvilágát tükrözi.

A mi palettánkon is találkozhatsz olyan kávéval, amelynek ízjegyei között felfedezheted a karamellt vagy a szantálfát, ilyen a Bristot Crema Oro szemes kávénk, vagy akár olyat is, amiben az étcsokoládé köszön vissza, mint például a Bristot Espresso Pro szemes kávénk.

De mik is azok az ízjegyek és miért alakulnak ki?
A kávé a termesztés és a feldolgozás módjától függően többféle eredendő íz összetett keveréke. Az emberek kávépreferenciái leginkább két tényezőn alapulnak – az aromán és az ízen. Az ízjegyek tehát alapvetően csak gyors útmutatók a kávé aroma- és ízprofiljára vonatkozóan. Ezek az aromaprofilok az ízprofilokkal együtt segítenek megkülönböztetni a különböző kávéfajtákat és pörköléseket. A világos pörkölésű kávék általában magasabb szinten tartják a megkülönböztető jegyeket, szemben a sötétebb pörkölésű kávékkal, amelyek gyakran hasonló ízűek. Az aromát befolyásoló egyéb szempontok a főzési módszerek, a kávé eredete, a kávénövényeket körülvevő növény- és állatvilág, a feldolgozási módszerek és számtalan más tényező.

Miért van szükségünk ízjegyekre?
Az ízjegyzeteket arra használjuk, hogy viszonyítható leírásokat készítsünk arról, amit kóstolunk. Valaki, aki új a specialty kávék világában, talán nem tudja, milyen íze van egy kolumbiai kávénak. De azt biztosan tudja, hogy milyen íze van egy narancsnak. 

Ki határozza meg az ízjegyeket?
Az ízjegyeket egy zacskó kávén az határozza meg, aki a kávét pörkölte. Néha az ízjegyek kiválasztásakor lehet, hogy egy csapat van vele, hogy konszenzusra jussanak abban, hogy mit kóstolnak.

Hogyan használjuk az ízjegyeket?
Érdemes először az intenzitással kezdeni és azt feltérképezni. Például mennyire savas vagy mennyire édes az adott íz, amit kóstolunk. Ha már nagyjából meg tudjuk határozni az intenzitást, akkor izgalmas tapasztalat a különböző területekről származó kávék összehasonlítása, sőt területenként az is eltérő eredményt mutat, hogy ki volt a termelő és ki a pörkölő. Kóstolj, ízlelj és éld át az árnyalatnyi különbségeket!

Mi minden befolyásolja az ízjegyeket? Cikkünk második részéből kiderül!