Arabica vagy robusta?

Ez alapján válassz!

A kávé a világ egyik legkedveltebb forróitala, ez pedig nemcsak marketing túlzás, hanem valódi tény. Rengeteg módon fogyaszthatjuk, feketén, sok tejjel, habbal vagy anélkül, cukorral, mézzel, édesítés nélkül, hidegen és nagyon forrón, jéggel vagy fagyival, esetleg némi alkohollal, ám mindenek előtt az alapokat kell eldönteni: arabica vagy robusta? 

Ahogy hagymából is van lila és vörös, illetve almából piros és zöld, úgy a kávénak is megvannak az alaptípusai, amelyek rengeteg különböző tulajdonságot hordoznak magukban. Ismerkedjünk meg az arabica és a robusta kávéval.

Arabica 

Az arabica kávét más néven arab kávénak is szokták emlegetni. Ennek oka, hogy bár Etiópiából származik, mégis az arabok voltak azok, akik először kávét készítettek belőle. Tehát innen indult el világmegváltó útjára. 

Kevesebb koffeint tartalmaz, mint a robusta kávé, cserébe viszont kifejezetten aromás és gazdag ízvilággal rendelkezik. Magasabb a cukor- és zsírtartalma, mint a robustáé, illetve kevésbé keserű, savas, ezért inkább könnyedebb, lágyabb kávéitalok elkészítéséhez használják. 

Főleg Brazíliában, Costa Ricán, Etiópiában, Guatemalában és Kolumbiában termesztik, és szükséges is, hogy ennyi helyről beszerezhető legyen, ugyanis erre van a legnagyobb kereslet. Igencsak kényes, nem tűri a kártevőket, ahogy az erős napfényt sem. 

Robusta 

A robusta ezzel szemben egy sokkal szívósabb, ellenállóbb típus. Ebből kifolyólag a termesztése is jelentősen könnyebb, hiszen sokkal jobban reagál a környezeti viszontagságokra. Pont ennek köszönhetően egy biztos pont a piac számára, hiszen “sosem hagy minket cserben”. Főleg Brazíliában, Elefántcsontparton, Nyugat-Afrikában, Ugandában és Vietnámban termesztik. 

A robusta egy sokkal erősebb kávé, vagyis azoknak válhat kedvencévé, akik szeretik a lórúgás erősségű kávékat. Az íze sokkal markánsabb, mint az arabicáé, kesernyésebb, savasabb és a koffeintartalma is sokkal magasabb. Ebből kifolyólag inkább espresso és hosszú kávék készítéséhez jó választás.