Mi az az Espresso Freddo?

Az Espresso Freddo első sorban görög országban hódít, de egyre több, főként mediterrán országban terjed el. A görögök évtizedek óta élvezik a Freddot, hogy lehűtsék magukat a kávé mellett, és ez az ital mélyen beépült a görög kultúrába, és rendkívül népszerű a helyiek körében. 

Hogy pontosan mi is az a Freddo, és mitől olyan népszerű a görögök körében?
Most minden kérdést megválaszolunk!

Mi is ez pontosan?
A Espresso Freddo vagy cappuccino formájában fogyasztható. Bár kétségtelenül léteznek egyéni variációk, a Espresso Freddo elkészítésének népszerű receptje szerint a forró dupla adag espressot jéggel és cukorral keverik össze egy italkeverőben, így létrehozva a jellegzetes habot. A Freddo cappuccino ugyanezt a folyamatot követi, de a tetejére hideg, textúrált, habos tej kerül. Mindkettőt pohárban, jégen tálalják.
A görög kávékultúra az idők során fejlődött, így a Freddo is. Ma már magasabb minőségű keverékeket és egyfajta eredetű kávékat használnak az ital alapjául, ami tovább fokozza az ízét. A Freddo az legjobb döntés, ha valaki egy hideg italra vágyik, amely a hagyományos dupla espresso tulajdonságaival és állagával rendelkezik.

Hogyan született meg az espresso freddo?

Görögországban jellemzően mediterrán éghajlat uralkodik, és az év legtöbb napján süt a nap, így a lakosság egész évben élvezi a jeges kávéitalokat. A Freddo állítólag a kilencvenes években jött létre, és egy hasonló hideg, instant kávé alapú ital, a Frappe mellett szolgálták fel.

Az espresso az 1990-es években jelent meg először a görög kávészcénában, és nem sokkal később elkezdtek megjelenni a speciális kávézók. Ennek eredményeképpen a fogyasztók ízlése a minőségi kávébabok és általában a különleges kávék felé kezdett eltolódni, így a Freddo-t is a jobb minőségű kávéból kezdték készíteni. Manapság a Freddók jellemzően két változatban kaphatók: a Espresso Freddo és a Freddo cappuccino.

Hogyan készítsük el otthon?

A Freddo elkészítésének kulcsa az italkeverő használata, mivel ez segít a szükséges sima textúra kialakításában.  Azért az italkeverő a megfelelő eszköz a Freddo elkészítéséhez, mivel gyorsabb, könnyebben tisztítható, és a turmixgéppel ellentétben segít gyorsan lehűteni a kávét anélkül, hogy összetörné a jeget.

Az espresso minősége is fontos szerepet játszik. Hiszen tudjuk, hogy minden a tökéletes dupla espressoval kezdődik. 

A Freddo elkészítéséhez adjunk frissen főzött espresso adagokat és néhány jégkockát egy italkeverőbe. Fontos, hogy a megfelelő mennyiségű jég kerüljön bele, mivel a túl sok felhígítja az italt, a túl kevés pedig megakadályozza, hogy kihűljön. Ehhez kell némi kísérletezés, de megéri!

Bár a kivonatolás után cukrot is adhatunk az espressohoz, ez nem ajánlott a különleges kávék esetében, mivel a cukrozatlan ital hagyja, hogy a kávé természetes tulajdonságai érvényesüljenek. A testes, alacsony savtartalmú kávé biztosítja, hogy a kávé íze a keverés után is megmaradjon. A legtöbb alacsony vagy közepes savtartalmú keverék alkalmas Freddóhoz, a népszerű eredetű kávék Indiából, Brazíliából, Indonéziából és Costa Ricából származnak. Ehhez mi a Single Origin termékeinket javasoljuk, de ha nem a szemes kávékra voksolsz, ne csüggedj, őrölt kávéból főzött espressoval is kipróbálhatod. Mi ehhez a Bristot Espresso vagy a Bristot Moka kávékat javasoljuk.

A Freddo cappuccino ott folytatódik, ahol a Espresso Freddo abbamarad. A hideg tejet (3-5°C/37-41°F-ra hűtve) egy keverőedénybe adják, és addig rázzák, amíg sima és fényes hab nem keletkezik. A fölözött tejet itt általában előnyben részesítik, mivel a teljes tejhez képest tartósabb habot képez.Ha a tej elkészült, ráöntjük a felhabosított espressora úgy, hogy az egy réteget képezzen. Nem szabad kevergetni, mivel a habosított tejnek meg kell ülnie az espresso réteg tetején. Ha lassan iszod a Freddo cappuccino-t, a habosított tej végül kevésbé lesz szilárd, és jobban beleolvad az espresso-ba, új textúrájú élményt nyújtva.

Kellemes felfrissülést kívánunk!