Mi az az Espresso Romano?

Korábbi cikkünkben a görögök egyik kedvencét mutattuk be részletesebben. Ezúttal egy másik mediterrán térségből hoztunk egy különlegességet. Az Espresso Romano egy egyszerű, mégis érdekes ital. A legtisztább formájában egy citromszelettel tálalt espresso, bár az elkészítése kávézónként eltérő lehet.

Ennek az egyszerűségnek ellenére azonban még mindig van némi zavar az ital körül. Először is, a világ különböző részein és Olaszország egyes régióiban más-más nevet visel.

Továbbá, bár az ital nevében szerepel a “romano” szó, nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy történelmi kötődése lenne Rómához vagy Olaszországhoz.

Hogyan készül?

Az Espresso Romano úgy készül, hogy egy adag espresso-t összekeverünk egy citromszelettel vagy citromlével és egy teáskanál cukorral. A szeletet szokták a kávéba nyomni vagy belecseppenteni, és néha kandírozni.

Sokoldalú ital, amelyet forrón, hidegen vagy jegesen – tejjel vagy tej nélkül – lehet tálalni. Egyes kávézókban anisette-t, egy ánizsból készült mediterrán likőrt is adnak hozzá (hasonlóan a sambucához és a pastishoz). Gyakran a citromhéjból származó olajat is bele lehet nyomni a csészébe, mielőtt a kávét ráöntik. Egyes ivók a csészében hagyják a héjat, míg mások eltávolítják.

Az ital népszerű Olaszország Campania régiójában, amely magában foglalja Nápoly városát, Caprit és az Amalfi-partot. Itt gyakran caffè canarino vagy caffè al limone néven ismert.

A helyi lakosok úgy tartják, hogy az italt Giugliano városában találták fel. Ma ez a város jellegzetes itala, és regionális csemegének számít. Ezen a vidéken az espresso romano gyakran sorrentói citrommal készül. A sorrentói citromot az Európai Unió földrajzi jelzéssel látta el. Ez azt jelenti, hogy minőségüket és egyediségüket függetlenül ellenőrizték és elismerték. Ezenkívül a Fondo Ambiente Italiano (Fondo Ambiente Italiano) fenntart egy történelmi sorrentói citromültetvényt, a Baia Di Leranto-t a Sorrentói-félsziget közelében.

Hogyan született?

Annak ellenére, hogy az ital nevében szerepel a “romano” szó, ami azt jelenti, hogy “római”, az ital eredetéről ellentmondásos történetek keringenek. Egyesek szerint amerikai találmány, amelyet a turisták vonzása érdekében hamis olasz örökséggel ruháztak fel. Mások azt állítják, hogy az italt Franciaországban találták fel. 

Bár nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy történelmileg olasz, vannak történetek, amelyek arra utalnak, hogy az ital onnan származhatott.

Az olaszok évtizedek óta fogyasztják a moka-kannával vagy eszpresszógéppel főzött kávét. Az eszpresszógépet a 20. század elején találták fel, a mokakannát pedig az 1930-as években. Mindkettő olasz találmány. A 20. század elején azonban az első és a második világháborúnak köszönhetően Olaszországban korlátozták az importot. Ebben az időszakban az olaszok kénytelenek voltak olcsó instant kávét fogyasztani, amelyet gyakran amerikai katonák szállítottak. Ebben az időben valószínűleg nagyon rossz ízű volt, és teljesen különbözött a ma a boltokban kapható oldódó kávétól. A második világháború befejezése után még eltartott egy ideig, amíg a nemzetközi kávékereskedelem újraindult, és Olaszországban nagy gazdasági válság volt. Mivel az olasz emberek nagyrészt csak nagyon rossz minőségű kávéhoz jutottak hozzá, valószínű, hogy citrommal keverték, hogy elfedjék az általuk tapasztalt nem kívánatosabb ízeket.

Az Espresso Romano esszenciája

Dr. Wilton Soares Cardoso a brazil Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia tanára és orvosa. Szerinte az eszpresszó és a citrom kombinálásakor a citrom csípősségét és savasságát hatékonyan “ellensúlyozza” az eszpresszó intenzitása és keserűsége, és fordítva.

A citrom és a kávé kombinálásakor természetesen az a legjobb, ha mindkét összetevő kiváló minőségű. Ha rossz minőségű kávébabot használnak, az ital túl keserű vagy intenzív lesz, és elnyomhatja a citrom jellegzetes ízét.

Vannak, akik arra esküsznek, hogy az Espresso Romano állítólag a másnaposság hatásait is képes enyhíteni. A koffein természetesen érösszehúzó tulajdonságokkal rendelkezik, ami segít enyhíteni a fejfájást, míg a citromban lévő illóolajok segítik az emésztést és felgyorsítják az anyagcsere-funkciókat.

Az espresso romano egy különleges ital. Annak ellenére, hogy látszólag egyszerű, úgy tűnik, kevés egyetértés van az eredetét és történetét illetően. Ráadásul a neve is folyamatos viták tárgyát képezi.

Akár az USA-ban, akár Franciaországban, Rómában vagy egy campaniai kisvárosban találták fel, akár nem, az ital azóta az olasz kultúrához kötődik. A csípősség és a savasság, valamint az intenzitás és a keserűség egyensúlya párhuzamot von a modern kávékultúrával. 

Hogyan készítsd el otthon?
Az egészen biztos, hogy mint minden kávé alapú ital estében, itt is az espresso minősége kiemelten fontos. Ehhez mi a Single Origin termékeinket ajánljuk, ha szemes kávéra voksolsz, de őrölt kávéból főzött espressoval is tökéletes. Az ajánlatunk a Bristot Espresso vagy a Bristot Moka kávénk.
Az ital elkészítését kezd egy vagy két adag espresso lefőzésével.
Vágjunk fel egy citromot, és a citromszeletet a csésze pereme körül dörzsölve megfelelő mennyiségű citrusos ízt ad az italhoz. A szeletet azonban tartsd a közelben, ha esetleg szükséged lenne még egy-két cseppre. Ha édesszájú vagy, adhatsz hozzá cukrot, hogy ízlés szerint édesítsd az italodat. Sokan úgy gondolják, hogy akár egy teáskanálnyi cukor is jól működik ebben az italban, de a fél teáskanál a legnépszerűbb választás. Miután a tminden hozzávalót is beletettél, végül beleöntheted az espresso-t. Keverd meg egy kanállal vagy keverőpálcával, és élvezd a mennyei ízkavalkádot!