Mit jelent a Barahona AA?

Hallottál már a Barahona AA-ról? És te sem tudod, hogy ez mit jelent? Ne aggódj, ebből a bejegyzésből most megtudhatod a legfontosabb infókat. Ha érdekelnek a kávéval kapcsolatos legalapvetőbb tudnivalók, akkor javasoljuk, hogy olvasd el ezt a cikket, amelyben az arabica és a robusta kávék közötti különbségeket tártuk fel.

Most pedig következzen a Barahona AA, teljes nevén Dominican Barahona AA, amit a Dominikai Köztársaság legjobb prémium minőségű kávéjaként emlegetnek. Ez a kávé abban különbözik sok másik versenytárstól, hogy elképesztően gazdag ízvilággal rendelkezik. Érezhetjük benne a csokoládét, a mandulát, a narancsot, a mézet és a diót is. Ráadásul az aromája is igen különleges, melynek jellegét a fűszerek és a virágok tesznek igazán felejthetetlenné. Ez az enyhén savas arabica kávé sokak kedvence, ami nem csoda, hiszen a legegyszerűbb, espresso formájában is kellemes.

Honnan ered a Barahona AA?

Barahona régió a Dominikai Köztársaság déli részén helyezkedik el, teljes nevén Santa Cruz de Barahona. Ezt a környéket több szempontból is érdemes megjegyezni, hiszen turizmus és kávétermesztés szempontjából is fontos szereplő. Éghajlati szempontból kifejezetten kedvező a kávéültetvények szempontjából, a hőmérséklet javarészt állandó: év elején 24 fok körüli, nyáron pedig 28 fok körüli. Az évszakonkénti ingadozás is elenyésző, vagyis hozzájárul a biztonságos, kiszámítható termés kialakításához. Május-júniusban, valamint szeptember-októberben monszun van Barahonában, akárcsak például Thaiföldön: ilyenkor jelentős csapadék hullik, és szinte minden nap esik az eső. 

Ez a tényező is nagy segítség a gazdáknak, akik azon dolgoznak, hogy kivételes minőségű és ízvilágú kávét tegyenek le az asztalra.

Más kávétermelő országokkal ellentétben a Dominikai Köztársaság a teljes éves termésüknek ( nagyjából 25 000 tonna) csupán 20%-át exportálja, melynek oka, hogy belföldön is óriási a kávéfogyasztási igény. 

A kávébabokat mosott eljárással dolgozzák fel, ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a szüretet követően megmossák a kávészemeket, és a gyümölcshústól megtisztított magokat vizes tartályokba teszik. A magok a rajtuk lévő pektines réteg miatt fermentálódni kezdenek, ami nagyjából az erjedésnek, savanyításnak felel meg. Amikor eltűnik a pektines réteg a kávébabról, akkor a fermentáció véget ér, ez nagyjából 1-6 napot vesz igénybe. Ezt követően újból átmossák, megszárítják, végül pedig lehántják róla a héjmaradékot. 

A Bristot Caffe is rendelkezik saját Barahona AA kávéval, amit ide kattintva tudsz megrendelni.